Vaarverbod: IJsvorming Inloggen

Nabeschouwing Orca Slot - Proteus wint de NOOC!

Competitieroeiverslag - 21 juni 2017 - 14:50 - Door Daniel Korvemaker

Met een grote hoeveelheid overwinningen en bokalen keert Proteus huiswaarts. Zelfs het weer is warm geworden van de prestaties van de Proteërs afgelopen weekend op de Orca Slot. Het is inmiddels traditie: Proteus wint de NOOC! Dit jaar was eenmaal niet genoeg, Boter én TopCBier wonnen het klassement en de bokaal!

Zaterdag
De NOOC heren 2 bokaal vloog zondag in alle vroegte uit de startblokken. De aanwezigheid van KRAFT, Bekwaamdt, Afstand en Kastenbrigade zorgen voor een goed gevulde poule. In deze volgorde bereikten ze even later ook de D-, C-, B- en A-finale. ’s Middags zetten zij de 6e, 6e, 4e en 3e tijd neer in deze finales. DIBS! wist na haar gewonnen voorwedstrijd de A-finale te bereiken in de dames 3 poule waar ze helaas net te kort kwamen voor een taart en naar een derde plek roeiden.

In de dames 1 poule is het hele seizoen al duidelijk dat FOKTOP hard kan roeien. Zaterdags werd dit nogmaals bevestigd: na een tweede plek in de voorwedstrijd wisten de dames in de A-finale de tegenstand te verslaan met een tijd van 4:00! Voorbij startte ook in deze poule maar kon dit weekend helaas geen potten breken.

TopC4+ Stroef startte de NSK. Tijdens de voorwedstrijd wisten ze te overtuigen met een tijd onder de 3:30. Zodoende plaatsten ze zich voor de halve finale. Ondanks een snellere tijd lukte het niet om zich te plaatsen voor de A-finale: ze kwamen een zure 6 honderdsten te kort. De B-Finale, die over 2k werd verroeid, werd aan het eind van de dag gefinisht in een tijd van 7:29 wat een tweede plek opleverde.

Typisch! En Badbeer waren de zaterdag gestart in de B-poule van de Vlietbokaal. De ochtend ging Badbeer goed af: een plekje in de A-finale was binnen. Typisch! kon helaas niet voldoende bootsnelheid creëren en haalde zodoende de B-finale, waar ze naar een 2e plek voeren. Barbeer kwam in hun finale als eerste over de meet en mochten even later het Venster zingen!

Tijd voor de Dames Dubbelviertjes om het Amstelveense water onveilig te maken. Simpel Weg, Capabel en Natúúrlijk verscheen aan de start. Natúúrlijk had de Clubquadrupple bokaal na de EDR al in eigen zak en hoefden hem alleen op te halen. Simpel Weg kwam na de voorwedstrijd in de B-finale terecht waar als vijfde gefinisht werd. Capabel en Natúúrlijk gingen samen door naar de A-finale. Capabel kon de tegenstand helaas net niet bijbenen en werd zesde. Natúúrlijk kon niet opboksen tegen een sterke extro boot en finishte als tweede. Dit maakte echter niets uit voor de bokaal, die was al lang binnen!

Heerenclubacht Compleet gooide nog één wedstrijd de 16 benen hard plat. Na plaatsing voor de A-finale werd deze in een enorm snelle tijd van 6:03 verroeid. Zo snel was een clubacht nog nooit! Opboksen tegen Nereus lukte echter net niet, zij bleken te sterk. Een tweede plek in de Kruithuisbokaal is het resultaat van dit jaar. De heren gingen uiteraard voor de winst, maar deze uitslag is zeker iets om trots op te zijn!

Het dubbeltweetje van Tom en Jorrit, ‘Net Niet’, had last van een voorspellende gave. Met 1,5 seconde achterstand op de nummer vier werd de B-finale net niet gehaald. Anoeska, Maaike en Lotte gingen van start in de skiff. Alle drie haalden ze de A-finale: Maaike werd er na een snelle start tweede, Anoeska vijfde en Lotte zesde. Ze eindigen hiermee respectievelijk als tweede, vierde en vijfde in de skiffbokaal.

Dat Proteus de beste competitieroeiers van Nederland heeft, weet iedereen natuurlijk. Zaterdag waren niet alleen de roeiers, maar was ook de Commissaris Toerroeien, Daniëlle, de beste van Nederland. In haar skiff versloeg ze alle andere CT’s! De volgende overwinning heeft niet lang op zich laten wachten: in het Heren Onervaren C4+ veld vernederde Lange L de tegenstand volledig! Met 17 seconden verschil kwamen ze over de finish en mochten even later de overwinning gaan vieren op het erevlot. Gehaald en Ploeg? kwamen als vijfde en zesde over de finish. In het Mix dubbeltwee veld behaalden Guusje en Aubin, een tweede plek.

Zondag
Het weer besloot dat het tijd was voor een hittegolf. Voor er überhaupt C4en op de baan lagen, werd de schaduw al door velen opgezocht. Potvissen en Finding Glory gingen als eerste van start, in de dames 2 poule. Hier behaalden ze een 3e en 1e plek, goed voor plaatsing in de B- en A-finale. Finding Glory kwam nét tekort voor een taart, op een halve seconde werden ze tweede. Potvissen kwam in de B-finale als 3e over de meet. Strak en Pantersokjes rawr kwamen na een goede voorwedstrijd in de A-finale van het dames onervaren C4+ veld terecht, waar ze 2e en 3e werden.

Hierna waren de heren uit de door Proteus gedomineerde Poule 1 aan de beurt. De verschillen tussen TopCBier en Gyas om plek 1 waren voor het weekend zeer klein. Alles hing van de Orca Slot af. Ze waren gestart in verschillende voorwedstrijden, dus er moest gestreden worden zonder dat je wist wat de andere boot deed. TopCBier finishte hun voorwedstrijd 14(!) seconden voor de nummer twee en had 1,5 seconde te pakken op Gyas. In de A-finale zou de strijd om de bokaal beslist worden. In een andere voorwedstrijd wist Box als eerste de finish te bereiken en had zo ook een ticket voor de A-finale te pakken. Ook GLAD bereikte de A-finale door hun voorwedstrijd te winnen. Exact! finishte als derde en mocht de B-finale roeien, waar later op de dag een vierde tijd werd neergezet. In dé finale gingen TopCBier en Gyas lange tijd gelijk op. In de laatste paar honderd meter werd de eindsprint ingezet en roeiden ze vol overtuiging weg van Gyas. Met de aanmoediging “Vernederen, vernederen!” roeiden ze naar de dagoverwinning en de bokaal! TopCBier wint de NOOC! De eindsprint van Box mocht er ook zijn: voor het erevlot langs haalden zij Gyas nog in en eindigden tweede! GLAD kon net niet op tegen het zware geweld maar eindigden netjes op de 4e plek.De zondag was een dag van 1e plaatsen. Zo kwamen Icebrekers en Wankel beiden als eerste over de streep in hun voorwedstrijd in heren 3. In de A-finale werd Wankel overtuigend eerste en mochten ze met de vele aanwezigen het Venster zingen! De Icebrekers hadden ook een goede race en werden tweede.

Even later vlogen de gladde boten over het water. Compact werd aan het eind van de dag 5e in de A-finale van de dames vlietbokaal categorie B, nadat ze in hun voorwedstrijd als tweede finishten. De heren vlietbokaal categorie A was beter gevuld en laat zien dat naast de eerstejaars, ook de ouderejaars hard kunnen roeien. Open Blik en De Reservebank plaatsten zich met snelle tijden voor de A-finale. Steen, Papier, Bier en Schiehut konden het niveau zondag helaas niet bijbenen en eindigden 5e en 6e. Na een finale van hoog niveau kwam De Reservebank tot een 3e tijd, met slechts 4 seconden op plek 1. Open Blik kwam even later binnen op plek 5. Hiermee wordt de Vlietbokaal voor het eerst in jaren afgesloten met hoge noteringen: plaats 3 en 4.

Daarna gingen en twee achten van start in het Dames clubacht veld. Eidothea en FACkHTOP. Beiden wisten na de 2k echter geen finaleplek te bemachtigen. Albert en Evert, de Royaale 2 min en Joonas en Tom startten in een tweezonder. Alleen Joonas en Tom wisten een ticket voor de A-finale te bemachtigen, ze konden ’s middags alleen niet opboksen tegen het geweld van de andere finalisten en kwamen als 6e over de finish.

Ve-Two en Robuust stapten ook in tweetjes, ditmaal met scullriemen. Met een 3e plek kwam Ve-Two terecht in de B-finale, waar ze met slechts een seconde achterstand tweede pek werden. Robuust lukte het niet om een finale te bereiken na hun 4e plek. Het Eenmansleger van Alexander werd in het heren skiff veld tweede, goed voor de A-finale. In dezelfde voorwedstrijd eindigde Niels op een 3e plek, dezelfde positie die hij later in de B-finale zou halen. Alexander wist dat zijn skiffbokaal al binnen was, dus het feit dat hij als 5e eindigde was geen probleem. Bij de uitreiking ’s avonds mocht hij net als vorig jaar de Skiffbokaal in ontvangst nemen!

Een leuk schouwspel was het veld met de functieachten. Tim startte met een aantal voorzitters als ‘Voorzitters, waarvoor hulde en bravo!’, Maarten en Maarten waren te vinden in de penningmeesteracht ‘Succes is te koop’ en in de CL-acht ‘Ein Prosit der Gemütlichkeit’. Uiteindelijk waren het de voorzitters die aan het langste eind trokken en klonken even later alle verenigingsliederen door elkaar.

De afsluiter van de dag was de race van Dames TopC4+ Boter in het NOOC klassement. De top-3, Nereus, Aegir en Boter stonden gelijk in puntenaantal. Er waren geen rare berekeningen voor nodig zoals bij TopCBier: als eerste van deze drie over de finish komen en het klassement is binnen. Na de voorwedstrijd gingen ze simpel door naar de halve finale. Hier deelden ze een mentale tik uit aan Nereus door in een onderling duel met 2 seconden verschil als eerste over de streep te komen. In dé finale van het jaar kwam Boter na een iets langzamere start dan van Nereus na zo’n 250m opzetten. Met enorme aanmoediging vanaf de kant werd steeds wat meer afstand gepakt en op 1k zat er licht tussen de boten. Deze voorsprong werd nooit meer weggegeven, alleen maar verder uitgebouwd! Met 6 seconden verschil op Aegir en Nereus kwam Boter na 2k als eerste over de finish en won de race én het klassement! Ze mochten die avond meerdere malen het erepodium betreden en uit volle borst het Venster meezingen!