Vaarverbod: IJsvorming Inloggen

Voorbeschouwing Traianus Regatta

Competitieroeiverslag - 26 oktober 2017 - 11:16 - Door Hein Gijsman

De ene wedstrijd is nog niet afgelopen of de volgende dient zich al aan. Het is een drukke paar weken voor de competitieroeier. Aankomende zaterdag gaat de allereerste editie van de Traianus Regatta van start in het niet-zo-verre-oosten-als-enschede-maar-ook-wel-ver, namelijk in Nijmegen. Voor het eerst in een decennium neemt Phocas het op zich een wedstrijd te organiseren in hun thuisstad.

Deze najaarseditie, zoals die wordt genoemd, is het proefmoment voor aankomend voorjaar, wanneer de Traianus in de NOOC opgenomen zal worden en ook drie keer zoveel bezoekers verwacht. Het is dus spannend om te zien of alles goed verloopt.

Om deze eerste editie wat heugelijker te maken heeft Phocas alles uit de kast getrokken. Zo zal er in het speciaal daarvoor ingelaste ‘pauzeprogramma’ een heuse replica van Romeins galeischip ‘Victoria’ de wedstrijdbaan oversteken met aan boord wethouder Binnenstad Ben van Hees. ’s Avonds zal er natuurlijk ook een feest zijn in Sociëteit Villa van Schaeck.

De wedstrijd bestaat uit twee afstanden: een twee kilometer boord-aan-boord tijdrace over de nieuw aangelegde Spiegelwaal in de ochtend, en een duizend meter met ‘keerbrug’ na de pauze. Ook alle stuurtjes zullen dus voldoende uitgedaagd worden: “Welke bruggaten mag ik nou wel en niet door?”

Omdat de wedstrijd onderdeel is van de Najaarsbokaal zal ook Proteus een afvaardiging sturen. In totaal zijn dit zelfs 13 ploegen. In zowel het H4+ veld als het D2x veld starten vijf Proteus bootjes. Zij zullen allen proberen een plaatsje op te schuiven in het klassement.

Naast deze tien zullen er nog twee heren dubbeltweetjes de uitdaging aan gaan en starten ook Paul en Hoyte in de Overnaedsche bestuurs-twee-met. Paula zal hier het roer in handen nemen.

Het wordt al met al een weekend om naar uit te kijken.