9.8°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing Traianus Regatta

Competitieroeiverslag - 30 oktober 2017 - 10:17 - Door Hein Gijsman

Op zaterdag bleef de zon de gehele dag achter de wolken en woei de wind hard over de Spiegelwaal, maar de Traianus Regatta in Nijmegen zou hoe dan ook verroeid worden. Organiserende vereniging Phocas trachtte hun beste beentje voor te zetten en er een soepele wedstrijd van te maken. Desondanks lieten enkele zaken nog wat te wensen over.

De dag ging koud van start voor onze heren dubbeltweetjes, die als eerste de baan mochten verkennen. Die bevonden zich na enige tijd wachten voor het vlot, dat van beperkte grootte was, op ruig open water. De nieuwe zijarm deed niet onder voor de machtige rivier zelf, die 100 meter verderop langs voer.

Het ochtendprogramma bestond uit een 2km die onder de vijf bruggen die de baan rijk is langsging. Kantje Boord imponeerde door deze afstand te winnen. Daarna was het de beurt aan de heren vier-metten. Acht bar zette hier de beste tijd neer en behaalde een derde plek. Gezien het bochtige parcours, waarin expliciet afgesneden mocht worden, en de straffe wind mee, werden er mooie tijden geroeid.

Daarna mochten onze dames het onstuimige water trotseren. De vier Proteus dubbeltweetjes kwamen goed mee en VE-TWO liet zelfs zien het hardste te kunnen staan in de Keizerstad.

Vanwege het weer werd helaas het Overnaesche nummer uit het programma geschrapt. Daarnaast werd de 1000 meter met keerbrug gedegradeerd tot een 500 meter sprint. Hier waren minder mensen teleurgesteld over gezien de uitdaging en het omsla-gevaar dat de keerbrug met zich meebracht.

Bij de 500 meter kon Kantje Boord helaas hun voorsprong niet vasthouden, waarna Laga er met de overwinning vandoor ging. Ook VE-TWO kon Euros niet de eerste plek ontzeggen, maar het verschil was klein genoeg om er met een Traianus-taart vandoor te gaan!

Bij de heren was het opvallendste resultaat dat van Steen Papier Bier, dat kelderde in de plaatsing. De geruchten gaan dat dit kwam wegens een technisch mankement van de boeg.

Desondanks zijn er mooie tijden neergezet door alle Proteus ploegen dit weekend. Ook het weer en de primitieve faciliteiten konden de pret niet drukken. Het vermoeden bestaat dat voor de volgende editie in maart Phocas wel genoeg vlotten, toiletten, kleedkamers, douches en warme zitplaatsen zal verzorgen. Het belangrijkste, namelijk het feest, was in ieder geval al van prima kwaliteit.