10°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing Hel van het Noorden

Wedstrijdroeiverslag - 30 november 2017 - 22:56 - Door Anouk van Leeuwen

Afgelopen week waren twaalf Proteërs met hun coaches afgereisd naar het hoge noorden om hier de straffe tegenwind op het Eemskanaal te lijf te gaan. Deze wind, de kou, de regen en de hagel maakten dat deze editie van de Hel van het Noorden met recht een hel te noemen viel.

In de vroege ochtendgloren was het de beurt aan alle dames skiffjes en de heren tweezonder om het water op te gaan voor de lange reis naar de start van ruim 10 kilometer. Steven had een maatje bij Okeanos gevonden om samen in de SB2- te starten. Naar omstandigheden wisten zij een strakke tijd neer te zetten en ze werden knap tweede in het SB-veld en vijfde van alle tweezonders. Verder kwamen in dit blok Roos, Ellen, Amber en Anouk in actie. In het dames veld deden alle WK-gangers ook gewoon mee dus werd er erg hard gevaren. Roos liet zien dat ze hierbij hoorde door een prachtige vijfde plek te varen. Ook Ellen liet zien het skiffen na een jaar eruit te zijn geweest nog niet verleerd te zijn en hield stand in het grote veld. Amber had de afgelopen weken in de skiff getraind en wist de eindstreep te halen met een 19e plek in het SB veld. Anouk startte in de lichte dames skiff en baande zich een weg naar voren door de SB4x van vorig jaar. Ze werd met een nette tijd derde in het SB-veld en vijfde van alle lichte dames.

Voor het middagblok was de wind gelukkig iets gaan liggen, heel fijn als je in een tweemet moet starten zoals Bart, Wim en Arden. Ze gingen dan ook sneller de baan over dan Stevens tweezonder in de ochtend. Ze werden derde met een ruime halve minuut achterstand op de nummer één. In de heren skiff verscheen dit jaar alleen Vincent aan de start voor Proteus. Hij ging hard van start en wist dit zeer steady door te zetten en zo eindigde hij op een zevende plek. In de lichte skiff roeiden Rico, Edwin en Keenan. Het was hier Keenan die het snelste de wind wist te trotseren ondanks een aantal snoeken. Hij werd tiende in een heel sterk SB-veld en vijftiende van de lichte skiff. Rico eindigde slechts een krappe zes seconden later op een negentiende plek en Edwin werd 29e.