12.2°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Varsity

Wedstrijdroeiverslag - 10 april 2018 - 22:54 - Door Anouk van Leeuwen

Een lekker zonnetje en aangename temperaturen maakte de Varsity afgelopen zondag goed te verduren, en er was zelfs stromend drinkwater! Voor de eerstejaars ploegen was dit de eerste 2k van het klassement en voor veel middengroepers werd de Varsity gebruikt als generale repetitie voor de Hollandia. Natuurlijk deed ook een delegatie zware ballen mee aan het hoofdnummer, de Oude Vier, en ook de overnaedse vieren waren voor deze ene keer per jaar weer uit de loods gehaald.

De Oude Vier op de Varsity, voor veel verenigingen is dat dé wedstrijd waar alles om draait. In tegenstelling tot de rest van de velden is deze race drie kilometer lang en over het algemeen zijn het de vier beste mannelijke roeiers en het beste stuurtje van elke vereniging die meedoen in dit veld. Voor Proteus werd er gestart in dit veld door Vincent, Robert, Steven en Wim en Arden als stuur. In de voorwedstrijd lagen ze onder andere tegen de favoriet Nereus en het sterke Skøll. Met een derde plek kwamen ze helaas net drie seconden te kort voor een plekje in de finale. 

Voor de eerstejaars was het een spannend weekend, zondag werd duidelijk hoe iedereen in het veld zou presteren op de 2k. Dat bij eerstejaarsvelden alles kan gebeuren werd duidelijk bij de dames waar Aegir, de ploeg die tot nu toe onverslagen was, snoekte en zo laatste in hun voorwedstrijd werd. De dames van Proteus lieten echter zien dan 2k’s hun ding zijn en gingen met een hele snelle tijd, de tweede van iedereen, door naar de finale. Hier finishten ze als derde, maar helaas niet in hun eigen baan en door een protest van Triton werden ze hierdoor uitgesloten. Gelukkig liggen er op de WAB en de Bosbaan elke 10 meter ongeveer een bolletje, dus dat belooft wat voor de rest van het seizoen!
Ook EJZ heeft de smaak te pakken gekregen en voer een derde tijd in de voorwedstrijd. Lotingen kunnen soms positief uitpakken maar EJZ had deze zondag echter een beetje pech, de twee snellere tijden waren gevaren in dezelfde voorwedstrijd en Laga was slechts 3 honderdsten sneller gegaan.
De lichte acht is het nog niet gelukt om goed te schakelen naar het 2k seizoen, zij wisten niet mee te komen met de rest van het veld. Het eerstejaars viermet veld was goed gevuld, ook met allemaal boten die helemaal niet meededen in het klassement. De zwichte mannen hadden misschien te weinig roze aan boord, maar het veld was ook wel zwaar want alleen met een eerste plek of tijdsnelste tweede konden ze een plekje in de finale bemachtigen. Hun tijd was jammer genoeg ook niet snel genoeg om hun puntenaantal bij te vullen. 

Van de middengroepen gebruikten Thijs en Edwin de Varsity als generale repetitie voor het NK klein dat over twee weken plaatsvindt op de Bosbaan. De vierzonders van licht en de eerste vierzonder van zwaar in een viermet gingen ook van start om vast een 2k te hebben gevaren voor de start van het klassement. De twee vierzonders van licht zijn aan elkaar gewaagd bleek al uit de testen en ook met wat echte wedstrijdspanning en inweegstress bleef dit zo, ze werden tweede en vierde met slechts drie seconden afstand tot elkaar. Friso en Niek startten dit jaar niet in de oude vier maar gewoon in de gevorderden viermet met Pieter en Allard en Eva als stuur. In dit veld hadden zij door een terugtrekking directe finale en alleen Nereus was nog een maatje te sterk voor ze. 

Eens per jaar worden voor de Varsity ook de overnaedse vieren weer uit de loods gehaald. Het is een log nummer, na een jaar op het droge zuigen deze boten zich weer vol met water en dan is het hopen dat ze blijven drijven. Ook is het altijd maar weer de vraag wat de status is van de boot omdat er de rest van het jaar niet naar om wordt gekeken, zo ervoeren ook de heren. Het stuurtje van hun overnaedse viermet was stuk, maar gelukkig is duct tape overal goed voor. Voor de dames startte de Top C4+ in dit veld en bij de heren was het een combi van Momentum, Donker en Opgelet GO!. Na vele snoeken en valpartijen van bankjes wisten beide ploegen de eindstreep te halen.