10.3°C, 4Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Hollandia & NK klein en Carpit Noctem

Wedstrijdroeiverslag - 20 april 2018 - 09:07 - Door Anouk van Leeuwen

Dit weekend zal de Hollandia/NK Klein verroeid worden op de Amstelveense Bosbaan.

Dit weekend zal de Hollandia / NK Klein verroeid worden op de Amstelveense Bosbaan. Op deze eerste wedstrijd van het kortebaanseizoen zal er door de eerstejaarsploegen weer alles aan gedaan worden om de klassementspunten binnen te halen op de zaterdag en het klasserende blik te behalen op de zondag. Het Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers zal op vrijdagavond al van start gaan met timetrials. De finales hiervan worden op zondag verroeid. 

NK Klein
Het NK Klein zal beginnen met een timetrial over 1900 meter op de vrijdagavond. Aan de hand hiervan worden de boten ingedeeld voor de kwartfinales of herkansingen op zaterdagochtend, waarin ze zich kunnen plaatsen voor de halve finales in de middag. Op zondag zullen de finales in de middag worden verroeid.
Er zullen 11 roeiers van Proteus zich in de skiffs en tweezonders gaan bewijzen. De vrijdagavond zal worden afgetrapt voor Proteus met het lichte dames skiff veld. Anouk zal moeten racen tegen de rest van haar veld voor een goed plekje in de kwartfinales. Vervolgens is het Roos haar beurt om in het zware dames veld de bosbaan over te snellen in haar skiff tegen haar trainingsmaatjes van het ANRT. In het lichte veld komen Edwin, Bart en Keenan elkaar tegen. In de zware skiff komt uiteindelijk alleen Thijs aan de start, aan hem om in een druk veld een plekje in een finale te bemachtigen!
Alle bonds boorddames zijn voor het NK in tweezonders gezet, dus zo ook Ellen. Zij zal met haar maatje Monica van Triton het water over gaan dit weekend. In de zware tweezonder doen wel drie Proteus-combi’s mee, Vincent start met zijn maatje Sander van Theta in de Oink V, en ook Bart en Stefan zijn al weken samen hard aan het trainen. Steven start samen met zijn SB-maatje Olav van inmiddels Skoll. 

Eerstejaarsklassement
De Varsity liep voor geen enkel van onze eerstejaarsbootjes vlekkenloos. Met de uitsluiting van EJD op de Varsity zijn de dames gebrand om te laten zien dat ze in de top van het klassement horen. Behalen ze weer die derde finishtijd? EJZ moet het dit weekend zonder Nick doen. Hij kan niet starten in verband met een rugblessure en Jasper Sprokkereef zal zijn plekje in de boot overnemen. Twee weken geleden hebben ze op driehonderdste van een seconde de A-finale niet gehaald. Met een lastige loting zal het weer flink strijden worden om die A-finale plek te bemachtigen. EJL moet het dit weekend weer met een invaller van Skadi doen. Jarem zal zijn ploeg natuurlijk wel aanmoedigen vanaf de kant. Lukt het ze om die felbegeerde klassementspunten binnen te slepen? Ook de zwichte vier mag zich dit weekend weer gaan bewijzen. Met wat minder random deelnemers in het veld zal het hopelijk lukken om een plekje in de finale te bemachtigen en om misschien wel de eerste punten binnen te slepen. 

Developmentklassement
Aankomende zaterdag is voor vele middengroepers een spannend moment, na een winter lang hard trainen is dan toch het moment daar dat datgene begint waar alles uiteindelijk om draait: de start van het klassement. Inmiddels is na vele testen en het vergelijken en stalken van uitslagen van alle wedstrijden van de Tromp tot de NKIR tot de Varsity en Gent misschien een vermoeden onder de roeiers naar hoe de boten in het veld zullen liggen, maar uiteindelijk weet je het nooit zeker tot de wedstrijd zelf. De dames gaan van start in twee dubbeltweetjes met Amber & Veerle en Sofie & Romy. Amber en Veerle hebben op de WW, die voor hen vanwege het ijs maar 3 km was, laten zien vooraan te kunnen varen in dit veld. Maar ook Sofie en Romy hebben hard getraind en zijn afgelopen weekend nog naar Gent geweest om een 2k te oefenen. De dames vierzonder was afgelopen weekend met het RTC naar de WAB geweest. Hier hebben ze onder andere gespard met de vier van Laga. Nu de tentamens voorbij zijn zullen ze dit weekend fris aan de start verschijnen.
Licht en zwaar hebben allebei twee vierzonders in het veld liggen. In tegenstelling tot zwaar die duidelijk een A- en B-boot hebben, heeft licht twee vierzonders die bijzonder aan elkaar gewaagd zijn. Als je niet in een acht start samen, moet je toch maar doen alsof en alsnog gewoon binnen 3 seconden van elkaar finishen lijken deze jongens te denken. Dit hebben ze op de testen en ook op de Varsity al laten zien. Voor zowel de zware als de lichte vierzonders wordt het wel spannend, ze liggen namelijk al in de voorwedstrijd tegen elkaar en slechts de beste twee van de voorwedstrijd mogen door naar de A-finale. 

Overige velden
Kiri, Marleen en Lisa hebben op traika Tilburg bij Vidar een meisje gevonden dat wel met ze mee wil roeien in de viermet zolang Xiao nog herstellende is van haar rugblessure. Met dit meisje en Meike als stuur starten ze de DG4+. Op zowel zaterdag als zondag is dit een directe finale met exact hetzelfde veld. Ook zwaar legt nog een extra viermet op het water met Jiri, Tijmen, Ruben, Carlo en Eva. Jiri’s eliteblikken worden hier gecompenseerd en zo wordt mooi gebruik gemaakt van het nieuwe systeem.
Op zondag start iedereen een beetje de gebruikelijke velden, de eerstejaars starten het beginnerveld op jacht naar het eerste blik en de developmentroeiers starten in het gevorderden of het gevorderden b veld (voor de oudere generatie lezers, dit is eigenlijk gewoon het nieuwelingenveld wat weer terug is). Mirja en Niels starten allebei op zondag in de beginner skiff en ook Keenan zal op zondag, naast natuurlijk zijn finale van het NK, proberen om hier beginner af te raken. Zwaar zal met twee achten, de Henley- en de EUG-acht, het weekend afsluiten in het Elite veld. 

Carpit Noctem
Ondanks dat een groot deel van de aandacht en spanning op de bosbaan te vinden zal zijn is er in Amsterdam dit weekend nog een roeievenement. Dit weekend is alweer de 21 editie van de Carpit Noctem op de Amstel. Twee afstanden van 250 en 2000 meter worden vliegend gestart. In het donker wordt op zaterdagavond de finale geroeid op een verlichte Amstel. Elk jaar weer een spektakel! Dit jaar zal één ploeg, een gemixte 2x met Alexander Verhoeven als slag en Charlotte Zwart op boeg de eer van Proteus verdedigen in een veld met twee andere ploegen van Skøll en Triton.