15.8°C, 1Bft. Inloggen

Nabeschouwing Hollandia & NK Klein en Carpit Noctem

Wedstrijdroeiverslag - 26 april 2018 - 17:19 - Door Yong-Yong Li

Afgelopen weekend was met zonnige en hoge zomerse temperaturen een prachtige aftrap van het 2k seizoen op de Bosbaan.

Afgelopen weekend was met zonnige en hoge zomerse temperaturen een prachtige aftrap van het 2k seizoen op de Bosbaan. De ouderejaars roeiers maten zich op het NK in de skiffs en tweezonders met de rest van roeiend Nederland, terwijl het voor de middengroepers de aftrap was van het developmentklassement. Ook de eerstejaars hebben weer zo hard mogelijk gevaren om punten binnen te halen. 

NK Klein
Vanaf vrijdagavond was de bosbaan al druk bezet. De timetrials voor het NK Klein vonden namelijk plaats. Anouk mocht voor Proteus het spits afbijten en vaarde een 10e tijd in het lichte dames skiff veld met een kwartfinale op zaterdag als gevolg. Daar werd zij 3e wat precies genoeg was voor een plek in de halve finale. Anouk eindigde daarin als 6e en op zondag voer zij de B-finale waar zij als 4e de finishlijn overkwam en overall een erg nette 10e plek bemachtigde dit weekend. Vervolgens was het aan Roos om de 1900 meter zo snel mogelijk in haar skiff af te leggen. Ze voer een nette 4e tijd, waarmee ze zich plaatste voor de kwartfinale. Op de vroege zaterdagmorgen wist zij in de kwartfinale haar puntje voor te leggen en als eerste de finish over te komen: door naar de halve finale. Ook in de halve finale liep het lekker en werd zij eerste. Nu was het moment aangebroken. In de A-finale werd het steeds spannender. Roos kwam als 3e de 500m lijn over en met erg kleine verschillen wist ze als 2e te eindigen en belandde ze op het erevlot! 

Drie van onze lichte roeiers, namelijk Bart, Edwin en Keenan deden mee in het lichte heren skiff veld. Zij vaarden respectievelijk de 4e, 21e en 24e tijd. De 24 tijdsnelsten plaatsten zich hier in de kwartfinales, waardoor Keenan ook zeker was van zijn plekje en alledrie de heren zich plaatsten voor de kwartfinales. Keenan mocht als eerste zijn kwartfinale varen en werd daar 5e, genoeg voor een C-finale. Bart en Edwin voeren beide dezelfde kwartfinale en hier wist Bart als eerste de finish over te komen. Helaas werd Edwin 6e en plaatste hij zich niet in de halve finale. In de C-finale werd Keenan 5e. Bart kwam met een 4e plek in de halve finale net te kort om zich te plaatsen voor de A-finale en werdt het dus een B-finale waar hij als eerste de finish overkwam dus een overall 7e plek. In het zware veld roeide Thijs de 27e tijd, waardoor hij zich helaas niet plaatste voor de kwartfinale. 

Ellen kwam dit weekend uit in de tweezonder met haar bondsroeimaatje Monica. Zij vaarden een 4e tijd in hun timetrial en waren meteen zeker van een halve finaleplek op de zaterdag. In de halve finale werden zij 2e en hiermee was een A-finale plek zeker. Daarin werden de dames 3e en mochten zij aanleggen bij het erevlot. In het heren tweezonder veld vaarde Vincent samen met Sander een 5e tijd op vrijdagavond. Hierdoor hoefden zij geen herkansing te varen en konden zijn uitgeslapen beginnen aan hun halve finale op zaterdag. Het uitslapen mocht baten, want de heren werden 2e in hun halve finale en waren dus door naar de A-finale. In de A-finale werden ze 3e en mochten ze het erevlot betreden. Bart en Stefan werden 14e op vrijdagavond en moesten zaterdagochtend vroeg een herkansing varen. In de hun herkansingsheat werden zij 5e en werden zij in de C-finale geplaatst. Hier zijn zij als tweede de finish over gesneld. Steven stapte dit weekend samen met zijn SB-maatje Olav de boot in en voer een 10e tijd op de timetrials. In de herkansing wisten ze zich toch te plaatsen voor de halve finale, waar ze 4e werden en geplaatst werden in de B-finale. In de B-finale kwamen zij als vierde over de finish en dat leverde over het hele weekend een 10e plek op. 

Eerstejaars

EJD startte de zaterdag goed met een eerste plek in de voorwedstrijd, hiermee waren de dames meteen zeker van een plek in de A-finale die middag. In de finale lagen ze na de start op een 5e plek, inlopend op de EJD van Euros. Eenmaal naast Euros werd er helaas gesnoekt en moesten de dames het doen met een 6e plek in de finale, wat ze 4 punten opleverde. Ze staan nu op een 7e plek in het klassement. Op de zondag kwamen de dames in de voorwedstrijd opnieuw als eerste over de finishlijn, waardoor ze meteen de A-finaleplek hadden bemachtigd. In de finale werden ze 5e. 

De heren van EJZ bevonden zich opnieuw in een lastige voorwedstrijd met Nereus, Skadi en Asopos als tegenstanders. De heren hebben een goede race gevaren, maar met hun puntje als derde over de finishlijn was dit net niet genoeg voor de A-finale. Ze plaatsten zich wel voor de B-finale. In deze finale behaalden ze een nette tweede plek, wat ze overall een 8e plek oplevert, genoeg voor 3 klassementspunten. De heren staan nu op een gedeelde 10e plek in het klassement samen met de EJZ van Argo. Bij het HB 8+ veld waren er op zondag 2 voorwedstrijden, waarvan de top 3 een plekje in de A-finale kreeg. EJZ kon met een 4e plek in de voorwedstrijd niet meedoen aan de finale. 

EJL wist op zaterdag helaas geen finaleplek te bemachtigen en mochten meteen na hun voorwedstrijd weer naar huis. Met frisse moed stapten zij zondag de boot weer in, maar het mocht helaas niet baten en de finale werd opnieuw niet gehaald. Zij zullen er de komende weken samen de schouders onder moeten zetten om de klassementspunten bij de Damen binnen te halen. 

Zwicht heeft dit weekend moeten starten met een invaller van Phocas. Op zaterdag kwam deze nieuwe opstelling er nog niet helemaal lekker uit en wisten de heren zich niet te plaatsen voor een finale. Tijdens de voorwedstrijd voor de klasserende wedstrijd op zondag wisten de heren de knop om te zetten. In hun voorwedstrijd lagen ze het grootste deel van de 2k tweede en was de A-finale in zicht, maar helaas was de eindsprint niet sterk genoeg en moesten ze het met een 3e plek doen. 

Developmentklassement
De damesdubbeltweetjes hebben goede resultaten weten te bereiken met de aftrap van het developmentklassement dit weekend. Romy en Sofie werden met de 5e plek in hun voorwedstrijd geplaatst in de B-finale waar zij als tweede wisten te finishen. Amber en Veerle wisten in de voorwedstrijd de snelste tijd te pakken en finishten als eerste. Hiermee werden ze meteen geplaatst voor de A-finale. In de A-finale hebben ze een nette tweede plek te gepakt, maar kwamen ze iets meer dan 2 seconden te kort om te blikken.De dames vierzonder met Renee, Jolien, Ingmar en Kitty werd 3e in hun voorwedstrijd wat net niet genoeg was voor de A-finale. In de B-finale hebben ze wel de 1e plek gepakt. 

Bij de lichte heren startten beide vierzonders van Proteus in dezelfde voorwedstrijd. De vierzonder met vbns Berend, Rens, Matthijs en Calvin wist de eerste plek te pakken en het bootje met Hidde, Lucas, Cees en Tom, die 3e eindigde, te snel af te zijn. In de B-finale werd het bootje met Tom op slag tweede en Calvins bootje wist een vierde plek te pakken in de A-finale. Bij de zware heren konden Roland, Rik, Ries en Jaime zich helaas niet verzekeren van een finaleplek. Allard, Niek, Pieter en Friso wisten echter als eerste over de finish te komen in hun voorwedstrijd en pakten hiermee een plaatsje in de A-finale. De A-finale verliep vlekkenloos voor deze zware heren en zij blikten met een voorsprong van ongeveer 3 seconden. 

Overige velden
Een van de grote winnaars van dit weekend was toch wel de viermet met Kiri, Marleen, Lisa en Vidar roeister Feline. Voor dit weekend was het voor hun de vraag hoe ze in het veld zouden staan. Dit bleek op de wedstrijd zelf een hele goede positie te zijn. Zij hebben namelijk met Meike als stuur zowel op de zaterdag als op de zondag in het DG4+ veld geblikt. Allevier de roeisters hebben de overgangsstatus bereikt en mogen nu zonder mouwtjes het water op! De viermet van Jiri, Tijmen, Ruben en Carlo met Eva als stuur werd derde in hun voorwedstrijd waardoor zij maar net de A finale mochten roeien, hier lieten zij echter zien wat zij konden en sleepten een blik binnen. Mirja werd in haar skiff derde tijdens de voorwedstrijd en mocht de A finale roeien, hier eindigde zij op een tweede plaats. Niels werd derde tijdens zijn voorwedstrijd en mocht hiermee net niet naar de A finale. Het weekend werd in de allerlaatste heat afgesloten door de twee zware achten, namelijk de Henley- en de EUG-acht, in het Elite veld. Zij eindigden respectievelijk 4e en 5e. 

Carpit noctem
Afgelopen weekend werd ook de 21e editie van de Carpit Noctem op de Amstel geroeid. Er werden twee afstanden gestart door de gemixte 2x met Alexander Verhoeven en Charlotte Zwart. Zij kwamen bij beide afstanden als eerste de finish over en mochten de finale roeien tegen Skøll en Triton. Ook hier bewezen zij zich weer en mochten met een taart naar huis.