10.2°C, 5Bft. Inloggen

Voorbeschouwing ZRB en Saurus International Regatta

Algemeen - 01 juni 2018 - 15:16 - Door Coen Jansen

(Pas op: heel flauw) ‘Waarom gaat een roeier op 1 juni door het raam naar buiten? De ZRB staat voor de deur.’ Met de Westelijke nog vers in het collectief geheugen hebben de wedstrijdroeiers van Proteus-Eretes zich de afgelopen twee weken weer lekker in het zweet gewerkt op de trainingen. Maar ook voor de comporoeiers is dit geen onbelangrijk weekend: De Saurus International Regatta wordt namelijk ook georganiseerd! Lees verder voor de volledige voorbeschouwingen.

-**ZRB**

De ZRB is een opmerkenswaardige wedstrijd, aangezien er op zaterdag voor het Eerstejaars en het Development klassement al klasserende wedstrijden worden gevaren. Dat gaat aan de hand van een knock-out systeem over 1k’s. De ZRB hoopt zo een extra element toe te voegen aan de spanning van deze velden, zowel voor de deelnemers als voor het publiek.

Zaterdag
Heren
De dag begint om 08:20 met de heren van de HG4+ van MGZ. De in het verleden behaalde resultaten sommen op tot een groot succesverhaal, maar komt er een sequel? Een ding is zeker: om 10:20 start MGL alweer in het LHGb4- veld, maar met Calvin als vertegenwoordiger van Cees. Er heerst benieuwdheid over de mate van compatibiliteit en of er een misschien wel een blik gepakt gaat worden.
Keenan wendt zich weer tot zijn vertrouwde nummer: de 1x. Hij start zaterdag in het LHB1x veld om 10:33. Wie er ook zaterdag het water op gaan zijn de MGZ mannen van de Henley 8 die gaan racen tegen de 8’en van Njord en Nereus, een zinderende wedkamp dus. Deze wedstrijd vindt plaats om 14:12.
Verder stuurt MGZ nog meer mensen de baan op, waaronder de HG4- om 15:05. Er zal om en nabij 5 kilogram minder aan boord zijn omdat Ruben zowel zonder shirt als zonder haartooi zal starten.
Vervolgens starten om 15:13 in het HE2- veld Hak en Bart. Samen gaan ze heel Hart. Tot slot beproeft Thijs voor de 2e keer die dag het Tilburgse water want hij start HG2x veld om 16:02 met niemand minder dan Wessel Angryman van Triton.

Dames
De aftrap der vrouwelijke Proteus roeiers is zaterdag voor Veerle&Amber om 09:04 in uiteraard het DG2x veld. Deze dames hebben laten zien dat blikken een van hun hobby’s is, dus zal niemand er raar van opkijken als dat dit weekend opnieuw gebeurt.
Om 11:13 mag Anouk met Arlette de benen eronder zetten in de voorwedstrijd van het LDG2x veld. Alhoewel ze vorige wedstrijd net niet lekker fit was, zit de kracht er dit weekend meer in. Daarop volgend zal het inmiddels gestandaardiseerde combinatiebootje van MGD van start gaan in het DG4- veld.
Sofie&Romy komen ten slotte ook nog aan de beurt in het DB2x veld, waarin moordend veel concurrentie is. De dames zullen daarom alles op alles zetten om en plekjein de A-finale veilig te stellen.
Eerstejaars
De Zwicht start om 08:48 en naast het doel om zo snel mogelijk te gaan in hun eigen veld willen ze koste wat kost ook sneller zijn dan EJL in een 4+. Aan de andere kant heeft EJL exact dezelfde ambities en willen dus sneller gaan dan de Zwicht. Met de nieuwe opstelling van EJL zal dit nog een ware krachtmeting worden. Zeker omdat de twee 4+jes van EJL in dezelfde voorwedstrijd starten, en enkel de snelste 2 door mogen.
Ook EJZ mikt op de A-finale maar er zal eerst een voorronde geroeid moeten worden om 09:12 tegen concurrenten Laga en Aegir. En ook EJD gaat, met steeds maar weer veelbelovende resultaten op de vorige wedstrijden, de strijd aan in het DB8+ veld om 12:35. 

Zondag
Zondag wordt het een pietsie drukker in termen van aanwezige Proteërs. Er worden eerst een hele hoop velden weggestart voor de time-trial die om 08:00 al begint. De eerste daarvan is het HDev4- veld met de twee 4-‘ers van MGZ. In het ene bootje wordt sinds de Hollandia weer met Pieter geroeid, waar ze destijds ook wonnen, dus dat kneepje van toen moet herhaald worden. Het andere bootje gaat de stijgende lijn die ze opgesteld hebben bij de trainingen voortzetten.
De volgorde van de starttijden aanhoudend zijn daarna de twee 2x’s van MGD aan de beurt, gevolgd door de rest van MGD in de 4-‘ers. Het zware boordleven is echter niet voor iedereen weggelegd: Jolien heeft helaas een aantal trainingen moeten draaien op de fiets en daarom heeft haar bootje de zaterdagwedstrijd geskipt. Maar om top 3 te eindigen in het klassement zullen er wel punten nodig zijn dus er gaat desondanks toch lekker geroeid worden!
Even later gaan de 4-‘ers van MGL er vandoor voor die zo snel mogelijke tijd in de time-trial. Mits Cees niet op wonderlijke wijze weer fit is, gaat er in het 2e bootje gestart worden met invaller van Triton. Beide bootjes hopen in ieder geval top 4 te eindigen.
Het is wederom de Zwicht die van de Eerstejaars als eerste start op zondag om 08:40. Het gerucht gaat dat ze van 0 naar 25 km/u kunnen in 5 seconden, maar niet bekend of dat in de boot is of in hun gestreepte rijtuig. Met de Zwicht nog maar net vertrokken zal ook EJZ zich aan de start wanen voor de time-trial, die van plan zijn in lekker hoog tempo helemaal kapot te gaan.
Aansluitend is het EJL die mag schitteren op het water en in hun LHEj 4+ veld van plan is om grondig te gaan huishouden. EJD zal na EJL starten en staan op dit moment top 6 in hun klassement. Als ze dat vasthouden  zit de Holland beker over een maandje er dik in.
Om 09:30 gaat het MGZ gouden duo Wim+Bart opnieuw van start in het HG2- veld met dezelfde intentie als zaterdag: power. Zij worden op de haal gevolgd door het DG2- veld waarin het combinatieviertje van MGD zich heeft opgesplitst in twee. De time-trials worden afgesloten door Keenan in het LHG1x veld. Bijna iedereen die die dag aanwezig is van Proteus heeft dan al gestart, terwijl het nog niet eens 10 uur ’s ochtends is.
Er zijn namelijk ook wedstrijden die niet via time-trial geroeid worden waaronder die van de HE4- waar een boot vol upper class Proteërs van MGZ aan zal meedoen om 10:12. Ook start er nog een 4+ van MGZ die hun geluk natrekt in de gloednieuwe Niels van der Zwan. En ook Anouk zullen we nog aantreffen in het DE2x veld, de A-finale wel te verstaan.**Saurus International Regatta**
Dit weekend is het dus ook weer tijd voor een van de weinige internationale competitie wedstrijden: De Saurus International Regatta. Zoals de naam laat doorschijnen wordt deze wedstrijd georganiseerd door Saurus, Maastrichtse Studenten Roeivereniging. Deze wedstrijd wordt gehouden aan de Nederlands-Belgische grens. Om precies te zijn: Start in België, finish in Nederland. Wat deze editie van de SIR extra bijzonder maakt is het feit dat deze voor het eerst deel uitmaakt van een eerstejaars NOOC bokaal. Met name de NOOC Bakboord Heren en Dames bokaal. Zo zullen er Zaterdag vanuit Proteus maarliefst 14 ploegen naar het verre zuiden afreizen om de strijd aan te gaan op de 1500 én de 250m. 

Blok 1
De dag in Maastricht zal om half elf geopend worden door de dames van Cataratas die in het dames 3 veld zullen starten. Deze dames staan op het moment 53e in de bokaal maar dit betekend dat ze nog maar 5 plekken verwijderd zijn van nummer 1 in hun poule en nog naar 6 van een promotie naar poule 2. In dezelfde vroege ochtendgloren zal ook een verrassende MixErv 2x van start gaan: de Monsterlijk lekkere Tom van Woudenberg op boeg en de niet minder smakelijke Annelies ter Pelkwijk zullen hun aanwezigheid op de wedstrijd benutten door Phocas en Maastrichtse te laten zien dat het om meer dan alleen ‘good looks’ gaat.

Blok 2
Na de prestatie van ons bestuursduo zullen de heren van Potentiaal het veld aanvegen, zij bevinden zich op het moment in de middenmoot van de heren 2 poule maar zullen hopelijk dit weekend wat plekjes klimmen.

Blok 3
In Blok 3 zal de top van Dames Bakboord bokaal van start gaan, hier vinden wij uiteraard weer Proteus ploegen. Twee om precies te zijn: Quattrow en Stuk. Quattrow is op het moment 13e in de bokaal maar met nog twee wedstrijden te gaan waaronder deze is de kans groot dat er nog verandering in kan komen. Stuk is op het moment 2e in de NOOC bakboord bokaal, nek aan nek met Skadi! In ditzelfde blok zullen wij de dames van Riskant zien verschijnen. Hun naam, ‘Riskante Glitterdaino’s van Lies’ geeft de officieuze geest van deze onderneming echter al weg.

Blok 4
Om de dag op de Zuid-Willemsvaart af te sluiten, zullen de Heren van poule 1 en de dames van poule 2 starten. In het herenveld komen we maarliefst 5 proteusploegen tegen: Momentum, MAKREEL, Opgelet! GO!, Welvarend en OP’Slag. Deze heren bevinden zich allemaal in de top 10 van hun bokaal. Welvarend leidt de groep met een derde plek, valk achter Skadi en Laga. Met de SIR en de OCS nog te gaan, zou er nog een bokaaloverwinning in zitten? Momentum, MAKREEL, Opgelet! GO! en OP’Slag zijn respectievelijk 5e, 6e, 8e en 10 in hun bokaal: het beloofd een spannende race te worden. In het dames veld, poule 2, zullen de Astrownuts en Nootella de strijd aangaan. Deze dames bevinden zich in de middenmoot van hun poule maar zeer dichtbij hun tegenstanders. Dit beloofd dus ook een leuke race te worden. Om de wedstrijddag geheel af te sluiten voor Proteus, zullen de ‘Angels van Annelies’ het heren viermet veld aanvegen