16.3°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing ZRB en SIR

Wedstrijdroeiverslag - 06 juni 2018 - 23:23 - Door Sylvie Wigmans

Lees hier de uitgebreide nabeschouwing van de ZRB en de Saurus International Regatta!

- ZRB - 

Afgelopen weekend was het in het zonnige Tilburg weer tijd voor de ZRB, een weekendje weg van de drukte in het prachtige Brabant tussen de bomen. Op deze gemoedelijke en vrolijke wedstrijd is alles altijd net wat anders. Zo zijn er maar vier banen waardoor de finaleplekjes schaars zijn, zijn de normale startdagen voor alle velden omgedraaid en varen alle klassementen om het spannend te maken 1000 metertjes met een knock-outsysteem. Er wordt begonnen met een timetrial waarna de nummers 1 t/m 4 naar de halve finale doorgaan, de nummers 4 t/m 8 naar de C-finale en de rest mag ‘s ochtends rond half negen weer naar huis. Met 9 blikken in totaal heeft Proteus echter flink hard gevaren en was het een zeer geslaagde wedstrijd!

Zaterdag
Zaterdag was met vijf blikken een ware blikkenregen voor Proteus. In de ochtend werden dan ook heel wat van die felbegeerde exclusieve finaleplekjes bemachtigd. De eerstejaars lichte pikken hadden de opstelling een beetje omgegooid, misschien hadden ze gekeken naar de spannende wedstrijden tussen de twee vierzonders van MGL en hadden ze gedacht: ‘Dat willen wij ook!’ want ook zij waren dit keer enorm aan elkaar gewaagd. Met slechts drie tienden verschil waren het Jeroen, Joris, Luc, Mark en Anika die naar de finale mochten in de LHB4+ en hier vierde werden.
Ook de zware ballen waren lekker bezig op zaterdag. De voorwedstrijd ging lekker, en ook de finale vlogen ze er lekker in en werden ze uiteindelijk 3e. Een beetje statistiek geeft dus beginner af op de slot!
De dames en zwicht kwamen helaas net iets te kort voor een plekje in de finale, ze moesten vanwege de weinige plekjes en vele banen eerste worden of tijdsnelste tweede. Beide boten werden wel tweede, maar helaas ging er nog een ander bootje harder.
De HG4+ van zwaar blijft na alle successen van afgelopen weekenden nog steeds lekker viermetten, en ook dit weekend kwamen ze dan weer, met een lichte aanpassing in de opstelling, met stuurtje Meike aan de start. Na wat opstartproblemen in de voorwedstrijd lieten ze in de finale weer zien het veld aan te kunnen vegen en werden ze eerste!
Amber en Veerle wisten het ook weer spannend te maken deze zaterdag. Als dieseltjes kwamen ze op gang om van achterin het veld poppetje voor poppetje weer te pakken, maar in de laatste vijfhonderd meter wisten ze nog hun puntje voor dat van Argo te leggen, en daarmee mocht het Venster voor de tweede maal klinken!
Keenan had zijn zinnen op de ZRB gericht om eindelijk het felbegeerde beginnerblik te halen na alle successen van zijn lichte maatjes uit MGL van de vorige weken. Zijn finale ging als een speer en al vanaf het begin liet hij zien de snelste te zijn. Zijn enige echte tegenstand was ene Rob Nijmeijer van Gyas. Zo kwam hij eindelijk een keer als eerste over de finish!
Dat een race ook ontzettend lang kan duren als je vanaf haal één voor ligt ondervond ook Anouk. De voorwedstrijd kwam ze met haar Argomaatje nog wat voorzichtig uit de start na een gebroken drukstang in het oproeien (carbon is mooi, maar aluminium drukstangen zijn wel praktischer), maar in de finale kwam alles rond, want nu werd Arlette Elite met dezelfde drukstang als waar ze haar beginner blik in had gehaald!
Als laatste van de dag mocht ook het Venster worden gezongen voor Hidde, Lucas, Tom en Calvin. Die laatste zat op het plekje van de geblesseerde Cees om zijn mouwtjes te verliezen zodat hij vanaf nu ook geheel uniform met de rest van zijn boot kan starten. Het was nog wel een zenuwslopende middag voor de lichte boys, aangezien ze pas uren na hun race hadden gewonnen. Tijdens hun eindsprint dacht Skadi: “deze boys gaan we er niet langs laten dus we gaan maar voor ze varen”, maar zo werkt het natuurlijk niet. Na heel wat ijsberen mocht dan toch het Venster worden gezongen!

Zondag
De zondag viel voor veel klassementsbootjes een beetje tegen. Van de eerstejaars wisten alleen zwicht en de twee lichte viermetjes de time-trials door te komen. Zwicht klom nog heel wat plekjes in de C-finale en haalde vier punten binnen. De lichte viertjes doen helaas niet mee in het eerstejaars klassement maar voeren een nette derde en zevende plek.
De dames vierzonder lag zondag lekker fris aan de start van de timetrial en voeren naar een verbluffende tweede plek. De dag bleef mooi en zonnig en zo kwamen ze via de halve finale in de B-finale. Die race was iets minder verbluffend en uiteindelijk werden ze hiermee vierde.
Voor de dieseltjes Amber en Veerle waren de 1000 metertjes niet echt in hun voordeel. Met de time-trial plaatsten ze zich voor de C-finale waar ze tweede werden. Hiermee raken ze op een tweede plek in het klassement achter Aegir maar ook Argo en Njord liggen ze op de hielen.
Beide lichte vierzonders kwamen ook de timetrials door, maar ook hier kwam het hun stand in het klassement niet perse ten goede, maar dat houdt het natuurlijk ook wel lekker spannend. De ene boot staat nu op een gedeelde derde plek in het klassement met Nereus en ook de andere boot niet heel ver daarachter op een zesde plek.
De zware vierzonder had ook wat meer van het weekend verwacht. Het succes van de Hollandia hebben ze tot nog toe niet weten voort te zetten en ook dit weekend was er geen aanleiding om met een paal boven het hoofd te gaan staan. Ze werden derde in de C-finale.
Wim en Bart stapten op zondag voor de gelegenheid met zijn tweeën in de tweezonder, en met succes! Ze veegden het veld compleet aan en wonnen met ruim 6 seconden! Ook Jiri, Maarten, Stefan en Robert gingen van start in de E4- waar ze met een steady race naar het erevlot voeren.
Anouk was ook op zondag in de dubbeltwee gestapt met haar maatje van Argo, dit keer in de DE2x zodat ook andere lichte dames mee konden doen met een ontbijtje op. Dit maakte voor hen echter niet uit en ondanks dat Vidar/Laga vandaag wel was voorbereid op een harde start mochten ze weer naar het erevlot waar de bubbels konden spuiten! (helaas zijn er alleen maar foto’s waar Arlette half op staat….)
Als laatste van het weekend blikte Eva in de DG4+ met dames van Skoll.

- SIR -

Afgelopen zaterdag vond de 5de editie van de Saurus International Regatta plaats. 14 Proteus ploegen hebben 1500 m en 250 m vlak na elkaar afgelegd op het water. Genietend van een Belgisch zonnetje werd er vlak over de grens gestart bij Lanaken en in Nederland weer gefinisht. Benieuwd naar de resultaten? Lees hieronder dan de volledige nabeschouwing!

De Saurus International Regatta is de één na laatste wedstrijd voor de eerstejaars ploegen in de NOOC Bakboord bokaal. Vanaf nu gaat het er dus echt om spannen wie op welke plek in de bokaal eindigt aan het einde van dit roei jaar! Daarnaast waren er afgelopen zaterdag nog meer Onerv C4’en te vinden en ook de 2x, 8+ en 4+ velden werden gestart op de Zuid-Willemsvaart te Maastricht.
Cataratas mocht als eerste Proteus ploegje starten dit weekend in dames poule 3. Hierin wisten zij als derde te finishen, vlak na hun concurrenten van Gyas en Euros. Wellicht klimmen de dames hierdoor nog verder naar boven in hun poule en komt die poule 2 toch best dicht in zicht.
Vervolgens was het de beurt aan Tom van Woudenberg en Annelies in hun Monsterlijk Lekkere combinatie in de 2x. Lekker was het natuurlijk zeker, maar snel ook! MWC en Phocas werden ver achter zich gelaten en de eerste taart voor Proteus deze dag was behaald.
Daarna verschenen de C4’en weer op het water. Potentiaal vertegenwoordigde Proteus in de heren poule 2 en eindigde op een achtste plek. Met een elfde plaats in hun poule zullen ze waarschijnlijk een beetje gaan stijgen.
Na de pauze werden de boten weer via de speciale trappen in het water getild. Het was voor de eerstejaars roeiers nog best een kunst om die boot gelijk naar beneden te krijgen! Vervolgens was het de beurt aan de dames uit poule 1 om te laten zien wat ze kunnen. Vanuit Proteus verschenen Quattrow en Stuk, die respectievelijk eindigden op een derde en vierde plek. Hierdoor zullen zij beide aan de bovenste helft van poule 1 blijven staan.
Ook de achten mochten nu eindelijk het water op. In het MixCl 8+ veld verscheen ‘Riskante Glitterdaino’s van Lies’ aan de start. Voor deze bijzondere ploegnaam mocht het Venster worden ingezet: zij waren te snel voor de Duitse roeiers uit Aachen en de roeiers van thuisplaats Maastricht en namen de tweede taart voor Proteus mee naar huis.
De laatste velden van de dag mochten rond 17.00 starten. Als eerste waren dit de heren uit poule 1. Er waren veel blauwe shirtjes op het water te vinden, want vijf Proteus ploegen startten in dit veld: Welvarend, Momentum, M.A.K.R.E.E.L. , OP’slag en Opgelet! GO! . Zij eindigden respectievelijk op een derde, zesde, gedeelde elfde en zestiende plek. Hopelijk blijft voor alle heren hun top 10 plek in de bokaal behouden.
Vervolgens waren de laatste dames C4’en van de dag aan de beurt: poule 2. Nootella en de Astrownuts mochten in dit veld aan de start verschijnen. Met deze eerste ploeg zat het niet mee: aan het eind van de 1500 m kregen de dames materiaalpech en moest er een paal vervangen worden. Het bestuur was zo lief om deze op de fiets te komen brengen. Vervolgens kon deze via de motorboot naar de nummer twee gebracht worden en kon de 250 m gewoon weer geroeid worden! De Triton ploeg, met wie boord aan boord de sprint zou worden gestart, lag in de verte nog te wachten op de damesploeg. Uiteindelijk eindigde Nootella ondanks alles op een vierde plek. De Astrownuts moesten het doen met een negende plaats.
De Angels van Annelies mochten de dag afsluiten in het H4+ veld. Annelies wist de heren echter niet naar een overwinning te sturen en eindigde net op een tweede plek achter Asopos.

Na een heerlijke dag roeien op internationaal water mocht Proteus twee heerlijke Limburgse vlaaien mee naar huis nemen: eentje in het Mix2x veld en een voor de MixCl 8+. De dag werd afgesloten met een BBQ op het terrein van Saurus onder genot van een heerlijk Belgisch speciaal biertje, zoals het hoort! Hierop volgend vond het feest met als thema ‘Knordinair’ plaats, waarna de roeiers na deze lange dag hun tentjes in konden rollen aan de camping aan de overkant. Het was hoe dan ook een geslaagde dag in het Zuiden van Nederland!