28.2°C, 2Bft. Inloggen

Nabeschouwing Hel van het Noorden en SGOEPPPATS

Algemeen - 04 december 2018 - 09:56 - Door Anouk van Leeuwen

Vorige week zondag begon vroeg voor een delegatie wedstrijdroeiers die naar Groningen waren getrokken voor de Hel. De eerstejaars trokken naar Utrecht.

Hel van het Noorden
Vorige week zondag begon vroeg voor een delegatie wedstrijdroeiers die naar Groningen waren getrokken voor de Hel. Vanwege de grote afstand is dit vaak een echt weekendje weg en worden er slaapplekjes gezocht in en rondom Groningen. De Hel heet niet voor niets de Hel, het is niet alleen ver van de bewoonde wereld, ook de afstand om te roeien is ver. Voordat je bij de start bent heb je al meer dan 10 kilometer af moeten leggen en dan moet je nog 6 kilometer de baan over en weer terug naar Aegir. Dat allemaal in een klein nummer, alleen skiffs en tweezonders mogen meedoen. Verder is het vaak koud en ook wil het nog wel eens waaien in het hoge noorden, een wedstrijd voor de echte diehards dus. De editie van afgelopen zondag viel echter wel mee en mag gerust een makkelijke hel worden genoemd, met niet al te koud weer en een aangenaam windje mee. 
De ochtend begon vroeg voor de dames skiffs en de heren tweezonders, al om 7u kon er worden ingewogen. Gelukkig lag de baan er prachtig bij, of helaas, ligt eraan waar je talenten liggen. Strak water met een licht windje mee. Er was geplaatst op aantal blikken en omdat de heren bondsselectie het af had laten weten dit jaar waren het Pieter en Jiri die zich als aller- allereerste hadden geplaatst en de spits mochten afbijten. De favorietenrol wisten ze niet waar te maken maar toch voeren ze een hele mooie vierde plek. Slechts vier seconden langer deden Lucas en Hidde erover, ze voeren een hele goede strakke race en wonnen hiermee het ‘normale’ (niet onder 23) lichte veld! Met een mooi participatieblik konden ze naar huis, er waren namelijk maar twee inschrijvingen.In de skiff gingen Veerle, Lisa en Anouk van start. Veerle voer een mooie race met een tevreden 13e plek van alle zware dames en 4e van de SB (onder 23) dames. Het lichte dames skiffveld was niet alleen een van de grootste velden op de Hel maar ook een van de meest competitieve samen met de dames tweezonder. Ook Lisa kan goed terugkijken op haar eerste Hel, met een 15e plek voer ze precies in het midden van het veld en liet ze veel andere meisjes die dit jaar development zullen gaan starten achter zich! Anouk voer vlak achter de Veldhuistweeling naar een 10e plek.
In de middag was de wind wat aangenomen en daarmee was het water ook wat woeliger geworden. Dit keer was het tijd voor de dames tweezonders en de heren skiffs. Stefan en Niek waren de enige twee zware ballen die de reis naar Groningen hadden aangedurfd en gingen van start in de skiff. Stefan voer een derde plek, 44 seconden achter de winnaar Luuk Adema die gewoon lekker in zijn eigen bed had kunnen slapen. Niek deed er iets langer over maar eindigde met een 12e plek nog steeds heel hoog in het veld.Bart, Calvin en Tom vertegenwoordigden Proteus in de lichte skiff. Ook Bart had zijn aandacht afgelopen weken even meer bij de studie en een verhuizing, maar desondanks voer hij een goede race en werd hij vijfde. Calvin werd 16e en Tom 28e.In de dames tweezonder gingen Kitty en Ingmar van start en zij moesten het opnemen tegen onder andere Ellen en haar maatje Monica van Triton. Ellen, net drie dagen ingenieur, had haar focus de weken voor de hel even ergens anders en eindigde op een negende plek. Ingmar en Kitty eindigden daar ruim een minuut achter op de 16 plek, een knappe prestatie met een plekje midden in het veld.
SGOEPPATS
Niet alleen dit groepje wedstrijdroeiers was op pad afgelopen weekend, ook de eerstejaars reisden af naar Orca in Utrecht om het op de SGOEPPPATS op te nemen tegen de andere knorrensjaarsen van Nederland. Deze ultieme compowedstrijd wordt georganiseerd door alle CT’s van de deelnemende verenigingen en botenvervoer is lekker makkelijk, iedereen vaart namelijk in de boten van Orca. Met de meeste inschrijvingen van alle verenigingen was Proteus weer goed vertegenwoordigd. Helaas heeft niemand de finales kunnen halen, maar er werd wel een 6e plek bij de heren behaald door Vitaal en een 7e plek bij de dames door Complex.