Geschiedenis

De geschiedenis van de PEiL en PEiK roeiwedstrijden van de studentenroeivereniging Proteus-Eretes in Delft kent zijn oorsprong in het jaar 1981. Ter ere van het 7e lustrum van D.S.R. Proteus-Eretes werd de PEiL voor het eerst gehouden. Het idee was om een roeiwedstrijd te organiseren die de studentenroeivereniging en haar leden in de schijnwerpers zou zetten, en dat bleek een groot succes te zijn.

De PEiL (Proteus-Eretes In’t Lang) groeide al snel uit tot een jaarlijks terugkerend evenement. Het bood niet alleen de leden van Proteus-Eretes de kans om hun roeivaardigheden te tonen, maar het trok ook roeiteams van andere verenigingen uit heel Nederland aan. De wedstrijd werd een hoogtepunt op de roeikalender, waarbij de deelnemers gestreden hebben om de felbegeerde overwinning.

Met de jaren groeide de populariteit van de PEiL gestaag. Het evenement werd niet alleen gewaardeerd vanwege de competitie op het water, maar ook vanwege de levendige sfeer aan de kant, waar supporters en toeschouwers zich verzamelden om de roeiers aan te moedigen.

Het was echter pas tijdens het 10e lustrum van D.S.R. Proteus-Eretes, in het jaar 1996, dat er een significante verandering plaatsvond in de opzet van de PEiL. Besloten werd om de wedstrijd uit te breiden met een sprint van 450 meter, die op zaterdag plaatsvond. Hiermee ontstond de PEiK (Proteus-Eretes In't Kort), die naast de traditionele langebaanrace op zondag plaatsvond.
De toevoeging van de sprint op zaterdag zorgde voor een extra dimensie aan het evenement. Het bood de roeiers de kans om hun explosieve kracht te tonen in een korte, intense race, waardoor het publiek een gevarieerd spektakel kreeg voorgeschoteld. De combinatie van de langebaanrace op zondag en de sprint op zaterdag maakte de PEiL en PEiK tot een weekend vol roeisport van hoog niveau.

Sinds deze uitbreiding in 1996 zijn de PEiL en PEiK jaarlijks blijven groeien in populariteit en prestige. Het evenement blijft een belangrijk onderdeel van het roeiseizoen in Nederland, waarbij de studentenroeivereniging Proteus-Eretes haar passie voor de sport en haar tradities blijft koesteren en vieren.